Groendak - Green Building Products

materialen en beplanting

Beschermingsdoeken

Beschikt uw dak niet over een wortelwerende dakdichting, dan dient u een extra beschermlaag te plaatsen op de dakdichting. Deze bestaat uit een PE-folie van minimaal 0,4mm dik. De naden dienen een minimale overlap van één meter te hebben.
Indien u geen navraag hebt gedaan naar een wortelwerende dakdichting, kan u ervan uitgaan dat deze niet wortelwerend zal zijn.

PE-folie
PE-folie

Beschermdoek
filterdoek

Drainage

Er zijn tientallen drainagesystemen op de markt te verkrijgen. Het grote onderscheid tussen de twee -of drielaags systemen zit meestal in de drainage. Tweelaags systemen dienen enkel ter drainage van het overtollige water zodat het op een effeciente manier wordt afgevoerd via de afvoerkanalen. Een drielaags systeem doet hetzelfde maar buffert daarbij ook een bepaalde hoeveelheid water die dient als extra waterreserve ten behoefte van de plantjes. Zeker in droogteperiodes kan een drielaags systeem het verschil maken tussen dorre, rosse plantjes dan wel bloeiende groene plantjes.

Bij zichtbare daken is een drielaags systeem zonder twijfel de beste keuze.

Wij hebben voor u enkele systemen in ons gamma opgenomen, allen gebaseerd op onze jarenlange ervaring.

Premium:
Drielaags systeem met een waterbuffer van 21l/m²

Premium drainagesysteem

Budget:
Drielaags systeem met een waterbuffer van 7l/m²

Budget drainagesysteem

Basic:
tweelaags systeem met substraat.

Basic drainagesysteem

Low weight:
tweelaags systeem met rotswolmedium en voorgekweekte matten

Low weight drainagesysteem

Filterdoek

Deze doek zorgt ervoor dat het substraat niet kan wegspoelen, het is te vinden tussen de drainagelaag en de substraatlaag. Dit onder de vorm van een geotextiel.
wortelvastdoek

Substraat

substraatDe beplanting van een groendak groeit in een specifiek substraat. Het bestaat uit lava met organisch materiaal. Alle ingredienten van het substraat dienen te voldoen aan de Duitse normen; FLL genaamd. Deze keuring garandeert dat er niet teveel grove of fijne delen in het substraat zitten. Zo bent u zeker dat het substraat niet dichtslibt na een tijd, en dat het toch fijn genoeg is om de plantjes te laten doorgroeien.

Waarom kan ik dan geen groendak plaatsen met gewone aarde? Gewone aarde slibt na verloop van tijd dicht, daarnaast kan het bij hevige regenval het water niet snel genoeg draineren. Gewone aarde is ook te zwaar om daken mee te begroenen.

De substraatdiktes zijn heel bepalend voor het resultaat van uw groendak:
Teveel substraat kan resulteren in veel onkruid, door een te dunne substraatlaag hebben de plantjes te weinig voeding en water. Hierdoor blijven ze klein en gaan ze in warme dagen snel dor en ros gaan ogen.

Dit zijn de substraatdiktes die wij adviseren:
Sedumbeplanting: 6 tot 8 cm substraat
Kruidendak: 10 tot 15 cm substraat

Het substraat is verkrijgbaar in zakjes van 20liter of in big bax van 1 m³.

Voor andere beplantingen bieden wij u graag persoonlijk advies.

Vegetatie

Bij extensieve groendaken komen twee soorten beplanting het meest voor, nl.sedumdaken en kruidendaken. Uiteraard kan men op een dakterras of daktuin ook andere beplantingen toepassen. Dit alles vraagt echter wel meer deskundigheid en het is dan ook aan te raden om dergelijke daktuinen te laten uitvoeren door een vakman.

sedumzaadSedumdaken: de meest voorkomende beplanting bij groendaken. Sedum is een soortnaam voor vetplantjes die droge periodes goed kunnen doorstaan. Doordat het gewicht die op een dak mag komen meestal beperkt is kan er slechts een beperkte opbouw worden toegepast. Sedumplantjes zijn perfect geschikt voor dergelijke schrale ondergrond.
Maar ook Sedum heeft water en voeding nodig, bij groendaken met een te dunne substraatlaag of te weinig waterreserve in het systeem kunnen de sedumplantjes dor en ros gaan ogen.

Kruidendaken: Als de constructie van het dak het toelaat kan men eventueel ook opteren voor een kruidendak, ook in deze zaadmengeling zitten sedumplantjes maar dan in combinatie met een aantal kruiden. Deze vragen meer water en een dikkere substraatlaag. Het uitzicht is heel verschillend van een sedumdak. De kruiden worden hoger en geven een meer gevarieerd uitzicht, een kruidendak geurt enorm lekker, wat nog een extra meerwaarde geeft aan het groendak.

Voor andere beplantingen bieden wij u graag persoonlijk advies.
Voor de kruidendaken bieden we een standaard zaadmengsel aan bestaande uit verschillende soorten kruiden en sedumsoorten.
Inwateren na inzaaien is aangeraden, ook de eerste weken na aanleg dient men in de droge periodes wat in te wateren.
sedummatDaarnaast kunnen we ook voorgekweekte sedum-kruiden matten aanbieden. Deze hebben het voordeel dat het dak direct groen is en dat er weinig kans is op onkruidgroei. Goed inwateren bij aanleg is noodzakelijk, ook de eerste weken na aanleg blijven inwateren bij droog weer.

Sedumdaken kunnen eveneens worden ingezaaid met een standaard zaadmengsel bestaand uit verschillende soorten Sedum. Ook hier blijft het belang van opvolging gelden; hoe beter de opvolging, hoe mooier en sneller het resultaat. Dit onderhoud wordt aanzienlijk kleiner eenmaal de plantjes wortelen. Sedummatten zijn ook een optie, deze bieden ook tal van voordelen. Het groendak is instant groen, afgewerkt en onkruid krijgt weinig kans. Na een tweetal weken heeft uw groendak een mooi sedumtapijt zonder kale zones. Goed inwateren na aanleg en regelmatig bijwateren tijdens droge periodes is belangrijk in de eerste weken na aanleg.